Atra Doftana, o pensiune parțial subterană, cu design minimalist

Când patru prieteni, toți antreprenori, se gândesc să-și facă o casă de vacanță împreună, șansele ca ideea să se transforme în business sunt destul de mari.

În 2008, Emil Munteanu, Eduard Di­mitriev, Ştefan Mustaţă şi Răzvan Florea au decis să construiască de la zero un spațiu în care ei și familiile lor să se refugieze în timpul liber. De aici până la o pensiune avantgardistă, cu o cifră de afaceri de peste 1,9 milioane de lei (420.000 de euro), nu a fost decât un pas. De fapt, au fost mai mulți pași, iar aceștia au implicat o documentare lungă și multe, multe hârtii. Patru ani și un milion de euro mai târziu, în 2011, Atra Doftana își punea amprenta pe designul românesc, iar în același an era premiată în cadrul Anualei de Arhitectură București, la secțiunea „arhitectură social-culturală”.

Așa cum indică și numele, pensiunea de cinci margarete se află în comuna prahoveană Valea Doftanei, pe malul Lacului Paltinu, și a fost construită prin accesarea unor fonduri europene, cu o investiție de circa un milion de euro.

Gândită cu grijă față de natură, pensiunea Atra Doftana impresionează prin simplitatea ei și prin designul avantgardist, în care minimalismul și modernul se împletesc subtil.

Cei patru prieteni și-au dorit un spațiu în care natura și arhitectura să se îmbine armonios, iar pentru conceptul pensiunii au lucrat cu arhitecții Bogdan Babici, Alexandru Maftei și Bogdan Brandiburg de la Tecon, cu care mai colaboraseră și în trecut.

„Proiectul inițial a suferit modificări și adaptări, de la câteva obiective minimale specifice unui spațiu rezidențial, la respectarea pe de o parte a cerințelor unei afaceri cu profil turistic, cât și a standardelor impuse de o finanțare din fonduri europene. Lucrarea s-a desfășurat pe parcursul a trei ani, partea de concept s-a cristalizat destul de rapid, urmată de realizarea documentației destul de stufoase și demararea construcției propriu-zise”, povestește arhitectul Alexandru Maftei.

„Conceptul a avut la bază grija față de peisaj, urmărindu-se o modificare minimă a cadrului natural. De aici a apărut și ideea clădirii parțial îngropate. Construcția s-a mulat pe formele și elementele existente, mascând intervenția asupra naturii prin materiale și forme preluate din mediul înconjurător. Practic atunci când ajungi la pensiune nu o vezi în primă fază, parchezi deasupra ei și singurul element care îți atrage atenția este intrarea din sticlă prin care se coboară din parcare în interior” Alexandru Maftei.

Camerele sunt amplasate la nivelul superior și au vedere către lac
Terenul natural avea două pante majore, așa că arhitecții au profitat de ele pentru a ascunde cele două niveluri ale pensiunii. Cel superior este destinat spațiilor de cazare, iar nivelul inferior găzduiește zona de zi și restaurantul. Faptul că o parte importantă a construcției este plasată sub nivelul solului implică o bună izolare termică și o reducere a costurilor. Iar suprafața de gazon ce ține practic loc de acoperiș, permite captarea apei și reutilizarea ei în scopuri menajere.

Foto: Google

Sursa:lovedeco.ro

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.